Dnia 20 października 2016 roku na Wydziale Nauk Ekonomicznych SGGW w Warszawie odbyła się konferencja naukowa nt. „Wyzwania na rynku wieprzowiny w Polsce na tle UE”. Organizatorem konferencji była Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw SGGW. Celem konferencji była wymiana myśli naukowej i wiedzy praktycznej na temat wyzwań na rynku wieprzowiny w Polsce na tle UE. Z badań wynika, że sytuacja ekonomiczna na tym rynku w Polsce w ostatnich latach pogarsza się. Świadczy o tym m.in. redukcja pogłowia trzody chlewnej, ujemne saldo w handlu zagranicznym, mała skala produkcji żywca wieprzowego w większości gospodarstw, brak pełnego wykorzystania zdolności produkcyjnych w ubojniach i zakładach przetwórczych itp. W czasie konferencji wygłoszono 20 referatów o zróżnicowanej tematyce z zakresu uwarunkowań produkcji żywca wieprzowego, zróżnicowania regionalnego w chowie trzody chlewnej, zmian koniunkturalnych, integracji w łańcuchach dostaw, jakości wieprzowiny, ubezpieczeń produkcyjnych i tendencji w konsumpcji tego gatunku mięsa. Treści wystąpień wzbudziły duże zainteresowanie wśród uczestników konferencji, czego efektem były aktywne dyskusje w czasie obrad. W trakcie konferencji podjęto próbę określenia możliwości i kierunków rozwoju rynku wieprzowiny w Polsce.
20 października 2016 roku