W dniu 19.01.2018 r. na Wydziale Nauk Ekonomicznych SGGW odbyła się międzynarodowa konferencja naukowa – 1st International MSGiE Conference: “Food Market in the Modern World – Economic Aspects”. Została ona zorganizowana przez Koło Naukowe Międzynarodowych Stosunków Gospodarczych i Europejskich. Tematyka wydarzenia była ściśle związana z rynkami żywnościowymi na świecie oraz zachodzącymi na nich przemianami.
W konferencji uczestniczyli studenci i pracownicy Wydziału Nauk Ekonomicznych oraz przedstawiciele uczelni zagranicznych z takich krajów jak: Austria, Hiszpania, czy Tajlandia. Poruszono między innymi tematykę nowych trendów na rynku mleka w Polsce, aspekty ekonomiczne rynku sera we Włoszech, czy sytuację makroekonomiczną rynku herbaty w Turcji.
Konferencja rozpoczęła się prelekcją opiekuna Koła dr hab. Juliana Krzyżanowskiego, prof. SGGW – “Agricultural Input Market in the European Union”. Po przerwie kawowej drugi panel rozpoczął mgr Adam Andrzejuk, który wygłosił referat pt. “Overview of Trade and Production Patterns in Cocoa”.
Dzięki obecności studentów z międzynarodowego programu Erasmus członkowie Koła mogli podszkolić zdolności językowe i komunikację interpersonalną. Wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikat potwierdzający aktywny udział, a najlepsze wystąpienia jury nagrodziło dyplomami.